Elder Scrolls Skyrim Special Edition İnceleme

skyrima

Elder Scrolls Serisi geçmişten bu güne oyuncuların listelerinde en iyi rol yapma oyunları arasında yer almıştır. Skyrim ile hem görsel hem oynanış açısından yakaladığı büyük başarı ile birlikte, RPG oyuncusu takipçilerinin ötesinde büyük bir kitleye ulaşmıştı.

İşte birçok ödül ve başarıların sahibi 2011 çıkışlı bu oyununu Bethesda remaster ederek Elder Scrolls Skyrim Special Edition adıyla piyasaya sürdü. Bu yeni sürülen sürümde senaryo ve içerik olarak hiç bir değişiklik yok. Görsel olarak tekrar optimize edilip grafiksel anlamda büyük iyileştirmeler yapılmış. İyi bir bilgisayara sahipseniz atmosferin sizi etkileyeceği muhakkak.

Bethesda’nın neden böyle bir hamle yaptığıyla ilgili ortalıkta bir kaç dedikodu var. Elder Scrolls’un yeni oyununu çıkarmanın arefesinde seriyi tekrar hatırlatma ve taze para akışı amacıyla yapılmış olabilir diyenler var. Yeni DLC ler satışa çıkmadan oyunu biraz daha güzelleştirelim düşüncesi de olabilir. Bunu kestirmek zor. Bu saatten sonra oyun çıkalı olmuş 5 sene, sanmıyorum ki yeni ücretli bir DLC daha çıksın.

Elder Scrolls Skyrim’i detaylı olarak incelemeyi düşünmüyorum. Oyun, söylediğim gibi aslen çıkalı 5 sene gibi bir süre oldu ve bir çok yerli ve yabancı site oyunun tam çözümünü detaylarıyla zaten verdi. Hatta oyunceviri.com ekibi tarafından yapılmış bir türkçe çevirisi de mevcut. Çeviriyi çok başarılı bulmasam da ülkemizde bu işle uğraşan istisna ve nadide bir oluşum olması dolayısıyla desteklemek tüm profesyonel oyuncuların görevi.

Elder Scrolls Skyrim Special Edition, Dragonborn ve Dawnguard DLC’leri ile birlikte gelmekte. Şahsen Dawnguard’ın görev akışını bir hayli ilginç, heyecanlı ve güzel bulduğumu belirtmek isterim.

skyrim-special-edition

Oyunu ilk kez oynayacaklar için bir kaç tavsiye vermek istiyorum.

10 Level dan sonra Dawnguard ve Dragonborn DLC’leri oynanabilir oluyor ve görevleri açılıyor, ilgili görevleri size ulaklar bir mektup aracılığıyla iletecektir. Bu noktadan sonra tavsiyem öncelikle ana oyunun görev ve yan görevlerini bitirmeniz yönünde. Böylece DLC’ler de zaman zaman karşılaşacağınız diyaloglar havada kalmaz. Bunu bir senaryo gibi düşünün. İlk oyunun görevleri öncelikle bitirilmeli hatta ana senaryo bitirilmeli ki DLC’lerin görevleri sıralama ve zamanlama olarak sonra yapılsın.

Mage(Büyücü) karakter oynuyorsanız Destruction (YIKIM) büyüleri ile başlamanız ve öncelikle onları geliştirmeniz daha rahat ve kolay level almanızı ve görevleri yapmanızı sağlayacaktır.

Warrior(Savaşçı) bir karakter geliştiriyorsanız öncelikle çift el saldırı ile başlamanız görev başarımını kolaylaştıracaktır. Tabi level up larda mutlaka sağlığa (Health) öncelik verin.

Special Edition’ı neden almalıyım a gelince. Oyunu oynayalı bir hayli oldu, tekrar başına geçeyim ama bu sefer daha güzel ve gerçekçi grafikler olsun diye düşünerek alabilirsiniz. iyi bir bilgisayarda oyun görsel olarak gerçekten müthiş görünüyor. Skyrim haritası ve atmosferi zaten hatırlarsanız harikaydı. uçsuz bucaksız ovalar, koşuşan geyikler, şelaleler, karlı dağların yamacından manzaraya baktığınızda aklınıza neler geliyordu kimbilir.

Oyunun oynanışla ilgili eksikleri mevcut. Dövüş sistematiğine bir türlü ısınamadığımı belirteyim. Çok yavan ve basit kalıyor. Özellikle Assasins Creed ve Middle Earth Shadow of Mordor’dan sonra Skyrim’in dövüş mekanikleri insanın gözünede gönlüne de çok kötü geliyor. Koskoca Bethesda için savaş esnasında hedefi ortalama, gelen her saldırıya karşı estetik bir defans hamlesi kodlama, ne bileyim kalabalığın ortasına dalıp çatır çutur(?) birer ikişer tek tuşla adamları estetik şekilde öldürme gibi daha göze hoş gelen daha bi sinematik dövüş mekanikleri yapmak zor olmamalı diyerek yazımı bitiriyorum ve oyunda zorlanan rookie rpgciler için oyunun gerçekliğini fazla etkilemeyecek bir kaç konsol komutu paylaşıyorum.

Tim – Bu komutu bir ara kullanıyordum. Daha sonra bu komut aktifken karakterimin kafası kavga sırasında bir animasyonla koparıldı. Karakter ölmedi ancak kafası da artık yoktu. Düzeltmek için ne yaptıysam Maalesef başarılı olamadım. İnternetten okuduğum kadarıyla da kopan kafayı yerine koymanın tam bir çözümü Maalesef yokmuş. Bende daha eski bir save dosyasına dönmek zorunda kaldım. Bu komut oyuncular hile yaptıklarını çok hissetmesin ama karakterleri de olmadık yerlerde ölmesin diye yapılmış bir komut. Sağlığınız dahil tüm göstergeleriniz azalıyor ancak ölmüyorsunuz. Tabi animasyonlu ölümlerde buglar ortaya çıkıyor. Tavsiyem kullanmamanız yönünde. TİM komutu yerine TGM kullanın.

Player.setav carryweight RAKAM GİRİN – Bu da karakterin taşıma kapasitesini değiştirebileceğiniz bir komut. Bu komutu sık sık kullandığım oldu yalan yok.

Player.setav shoutrecoverymult 0 – Bu komut ile Shout’larınızın yenilenme süresini sıfırlıyorsunuz. Yani ardarda FUS RO DA !!! diye haykırıp milleti hallaç pamuğu gibi oraya buraya savurabilirsiniz.

Tdetect 0 – Bu komut NPC’ler tarafından görülmenizi tamamen engelliyor. Yani tamamen görünmez oluyorsunuz ister koşun ister atlayın zıplayın, sizi kaale almıyorlar, almıyorlar sizi aralarına, tamamen dışlıyorlar.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın