Julian Assange ve Radikal Demokrasi
Julian Paul Assange, Avustralyalı bilgisayar programcısı, internet aktivisti, wikileaks adlı internet sitesinin editörü ve basın sözcüsü. bir kaç sene önce abd ve bir çok ülkeye ait sözde “devlet sırrı” kabul edilen gizli bilgileri dünyaya açmış ve halka devlet yapılarının ardındanki kirli gerçeklerden bir demet sunmuştur. Abd’nin ırak’ta operasyon adı altında uyguladığı kıyımları, öldürülen sivilleri vb. evrak ve video kayıtlarıyla internete vermişti. Bir çok ülkenin aralarında bulunduğu gizli bilgiyi internete aktararak, devletlerin kirli politikalarını insanların gözleri önüne sermişti.
Julian assange, ‘yönetişim olarak komploculuk’ başlıklı makalesinde, bilgi sızdırılması aracılığıyla, bilgiyi gizli tutmak sayesinde hükmünü sürdüren ve halkını temsil etmeyen yönetimlerin nasıl yıkılabileceğini anlatmıştır. Radikal Demokrasi kavramını savunur.
Kurucusu olduğu wikileaks, küba’daki amerikan üssü guantanamo’da esirlere yapılan muameleye dair kurallar, kenya’daki yargısız infazlar, afganistan ve ırak savaşı’ndaki sivil ölümlerine dair belgeler ve videolar yayınladı.
2010 yılının kasım ayı sonuna doğru wikileaks adlı sitesinde kamuoyuna açıklanan belgeler büyük yankı uyandırmış, assange’a karşı da bir karalama kampanyası başlatılmıştı. Şu anda düşmüş bir dava olan cinsel taciz suçlaması da bunlardan birisiydi.
2012’de ekvador’a sığınma talep etmiş ve kabul edilmişti. ingiltere ekvador hükümetinin bu tavrını eleştirmiş, gerekirse elçiliğe girip alırız diye tehdit etmişti. Assange o yıllardan günümüze kadar Ekvador büyükelçiliğinde bir odada yaşamına devam ediyordu. Sonunda emperyalist devletlerin baskıları meyvesini verdi ve geçtiğimiz günlerde Londra’da ki Ekvador büyükelçiliğinden yaka paça alındı. Ekvador bununla da kalmadı Assange’a verdiği sığınma hakkını çiğnedikten hemen sonra verdiği vatandaşlık hakkını da düşürdü.
![](https://renebey.com/wp-content/uploads/2019/04/ASssange.jpg)
Wikileaks ise ekvador’un assange’ın sığınma hakkını yasa dışı şekilde geri çektiğini savunmuş ve açıklamasında, “Assange elçilikten çıkmadı. ekvador büyükelçisi, ingiliz polisleri davet etti ve Assange anında gözaltına alındı.” ifadesini kullanmıştır.
Assange’ın iadesinin gerçek sebebinin Ekvador devlet başkanının ve yakınlarının içerisinde bulunduğu bir takım kirli para işlerinin açığa çıkmaması şartıyla Assange’ı emperyalistlere vermesinin yattığıyla ilgili bir takım iddialar bulunmakta.
Assange’ın ABD’ne verilmemesi konusunda bir çok kesimden çok ciddi çağrılar yükseliyor. Yargılanmasının isveçte yapılması çok önemli çünkü ABD’nin Assange’a nasıl bir adalet sunacağı konusunda herkesin şüpheleri var.
Gençlere tavsiyem julian assange’ı günümüz konjonktüründe bir özgürlük ve adalet savaşçısı olarak okumaları olur. yaşadığımız dünyada Assange gibi insanların sayısı daha fazla olsaydı, ne devletler ne de gizli kalmış emperyalizme hizmet eden yapılar, kapalı kapılar ardından insan ölümlerinin birer istatistikten ibaret olduğu kararlar alamazlardı. Belki geldiğimiz noktada devlet yapıları ve hakim otoriteler bu kadar gaddar ve vurdumduymaz hareket edemezlerdi.
Julian Assange’ın mücadelesi, idealizmi ve cesareti hepimize ders olacak nitelikte yaşanmış bir hayatın örneğidir
Kapitalizmin suyunun yavaş yavaş ısındığı ve sirenlerin çalmaya başladığı Dünya’nın gireceği sıradaki yol ayrımında, Demokrasi, Devletçilik ve Adalet gibi kavramların modern toplumlar nezdinde içselleştirilmekten uzak, dayatılan ve belirli zümrelere avantaj sağlamaktan ibaret olan yapısı, bu yapının üzerine inşa edildiği mezarların sesi bugün Julian Assange oldu. yarın bir başkası olacaktır