Hava kirliliği Astım krizlerini tetikliyor mu?

Hava Kirliliği Nedeniyle, Yılda 33 Milyon Astım Hastası Kriz Geçirerek Acillik Oluyor.

Her yıl Dünya çapında milyonlarca insan, kirli hava sebebiyle astım krizi geçirip acil servise gitmek zorunda kalıyor.

Astım, dünya çapında 358 milyonu etkileyen en yaygın kronik solunum hastalığıdır.

Özellikle egzoz dumanı ve diğer etmenler tarafından kirletilen havanın astım krizlerini tetikleyebileceği uzun zamandır tahmin ediliyordu.

Yapılan yeni bir çalışma, bu tahminleri ispatladı ve aynı zamanda hava kirliliğinin dünyanın dört bir yanındaki astım vakaları üzerindeki etkisini ölçen ilk çalışma oldu.

Çevre Sağlığı Perspektifleri dergisinde yayınlanan bulgular, egzoz dumanı ve diğer kirlilik türlerinin ciddi astım krizlerinin kaynağı olabileceğini göstermektedir.

Grup ilk olarak Hong Kong’la birlikte 55 ülkede astım için acil servise giden kişi sayısını taradı daha sonra bu bilgiyi uzaktan algılama cihazları ile donatılmış atmosferik modeller, yer monitörleri ve uydulardan türetilen küresel kirlilik seviyeleri ile birleştirerek hayli anlamlı sonuçlar elde ettiler.

Araştırma gösteriyor ki:

Dünya çapında yıllık, sayıları 9 ila 23 milyon arasında değişen astım hastasının acile gitmesine sebep olan krizler (totalde dünyadaki tüm astım hastalarının acil ziyaretlerinin %8 ila %20’sine karşılık gelir) ozon (araba, enerji santrali ve diğer emisyon türleri güneş ışığından etkilendiğinde oluşan bir kirletici) tarafından tetiklenebilir.

Ayrıca her yıl sayıları 5 ila 10 milyon arasında değişen astım hastasınında acil servise gitmesi (totalde dünyadaki tüm astım hastalarının acil ziyaretlerinin % 4 ila %9’una karşılık gelir), akciğerlerdeki hava yolu tüplerine giren küçük parçacıklar ile ilişkilidir.

Kirli hava sebebiyle ziyaret edilen acil servislerin yaklaşık yarısının Güney ve Doğu Asya ülkelerinde, özellikle Hindistan ve Çin’de meydna geldiği tahmin edilmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hava Güney ve Doğu Asya ülkelerine kıyasla nispeten daha temiz olmasına rağmen, ozon veya partikül maddelerle tetiklenen kriz sebebiyle acile giden hasta sayısı oldukça yüksektir.

Grup ayrıca, Hindistan ve Çin gibi ülkelerin astım yükünden daha fazla etkilenebileceğini çünkü büyük nüfusa sahip olduklarını ve duman ve diğer kirliliklere sebep olan fabrikalara daha az kısıtlama getirme eğiliminde olduklarını ve bunun da solunum güçlüklerini tetikleyebileceğini belirtiyor.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 95’inin hava kirliliği olan yerlerde yaşıyor olması da tehlikeyi gün yüzüne çıkartıyor.

Ozon sebebiyle astım krizi yaşayıp acil servise giden hastaların oranları

 

Daha önce yapılmış olan bir Küresel Hastalık Yükü Çalışması, hava kirliliğinin kalp hastalığı, kronik solunum yolu hastalığı, akciğer kanseri ve alt solunum yolu enfeksiyonları üzerindeki etkilerini ölçmeye odaklandı ve sonuç olarak 2016 yılında partikül madde kaynaklı 4.1 milyon ve ozon kaynaklı 230.000 erken ölümle (belli bir popülasyonda ortalama ölüm yaşından önce meydana gelen ölüm) ilişkilendirildiğini ortaya koydu.

Uzmanlar hava kirliliğinin, küresel olarak önde gelen çevresel sağlık riski faktörü olduğunu belirtiyor.

Yapılan bu çalışma, her yıl, kirli havayı soluyan milyonlarca hastanın astım krizi geçirdiğini gösteriyor.

Grup lideri Doç Dr. Susan C. Anenberg, astımın neden olduğu küresel yükü azaltmak için, ülkelerin, ozon, ince parçacıklı maddeler ve azot dioksit gibi bilinen kirlilik kaynaklarını hedef alan projeler e destek vermeleri gerektiğini söylüyor.

Yapılacak çalışmalar sonucunda oluşturulabilecek temiz hava sahaları, sadece astım yükünü değil, diğer sağlık sorunlarını da azaltacak ve herkesin daha rahat nefes almasını sağlayacaktır.

 

 

Kaynak


1) Air pollution leads to millions of ER visits for asthma attacks worldwide
https://medicalxpress.com/news/2018-10-air-pollution-millions-er-asthma.html

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın